Rasen nytt 2022

Shibans mentalitet


I Japan använder man tre ord, som kombineras för att beskriva shibans mentala utstrålning:


Det första och viktigaste är Kan-I – som visar sig i en kombination av mod, lugn och harmoni. Hunden utstrålar säkerhet, backar inte undan och flackar inte med blicken.


Det andra är Ryosei – en hund med detta är lojal, lydig och lyhörd sin förare och agerar snabbt på sin förares kommando även i pressade situationer. För detta krävs en hund som är intelligent och har mod, dvs har Kan-I. Dessa två begrepp går alltså hand i hand


Det tredje är Soboku – varmed menas naturlig skönhet. Shiban ska spegla raffinerad enkelhet och sober elegans. Den ska föra sig med förfining och värdighet. För en korrekt shiba, måste alla dessa tre delar finnas med. En modig, majestätisk hund med stor inre styrka, kombinerad med en obrottslig lojalitet och tillit till sin ägare.


Viktigt är att shiban uttrycker inre kvaliteter som koncentration, intelligens och absolut närvaro. Detta ska speglas i shibans uppträdande och hållning, men framförallt i dess blick. Ögonens uttryck anses därför som det allra viktigaste på en shiba.


Japanerna via Nippo-organisationen värdesätter en shibas rätta mentalitet så högt, att man tveklöst sätter en exteriört något sämre hund före en hund med bättre exteriör, om man genom hundens uttryck uppfattar att den har den för rasen rätta mentaliteten.

Mer om rasen


Shiban har liksom många andra raser ett ursprung som jakthund, men är numera i huvudsak etablerad som en ren sällskapshund i Japan. Den har använts vid jakt på framför allt fågel och annat småvilt i en terräng som kräver en mycket atletiskt byggd hund.

 

Shiban har av tradition i Japan bott utomhus, vilket gjort att den är utrustad med en skyddande päls med väl utvecklad underull och med hårdare smutsavvisande täckhår.

 

Shiban är en självständig ras, men den ska även vara lydig sin förare. Den kraftfulla och kattlika smidigheten gör att en Shiba normalt inte har några som helst problem med hindren på agilitybanor. Problemen där ligger mer på det mentala planet. Det är inte bara att försöka kontrollera en Shiba som vill visa upp sina färdigheter.

 

En vältränad Shiba kan utan större problem med ett språng hoppa upp på en köksbänk och landa sittande ungefär på samma sätt som en katt gör. Det är inget ovanligt att hitta sin Shiba sovandes på köksbordet som kan vara en bra utkiksplats....

 

Det finns ingen liten hund i utstrålningen från en vuxen Shiba. En bild på en Shiba utan någon form av bakgrundsrelationer ger ofta det lite vilseledande intrycket av en stor och ståtlig hund. Men den storleken finns bara i dess mentala utstrålning, en tik är ca 37 cm och en hanhund ca 40 cm med en genomsnittlig vikt på ca 10 - 12 kg.

 

Färgerna är röd, black and tan och sesam (inblandning av svarta pälshår). Alla nämnda färger ska ha "urajiro“, det vill säga vitaktig päls på nospartiets sidor, på kinderna, på halsens och underkäkens undersida, på bröst och mage, på svansens undersida och på benens insidor.


Urajiro finns i regel inte på den lilla valpen som ofta har ett svart ansikte, utan den växer sakta fram med ålder och pälsbyten. Urajiro är ingen knivskarp teckning utan färgen på kroppen övergår gradvis på undre delen av kroppen till vitt. Om man vänder upp och ner på en vuxen Shiba så ska hela underdelen vara vitaktig, även undersidan på svansen, trots att man kanske upplever den som ovansida då den ligger enkelt eller halvt ringlad över ryggen.


Den svarta black/tan Shiban har i regel en inte lika välutvecklad urajiro även om det är önskvärt. Även den ska ha en ljusare underull, något som gör att den kan se lite dammig och oren ut i färgen. Den har även tanfärgade övergångar mellan de svarta och vita partierna i ansiktet och på benen. Den får aldrig ge ett intryck av att vara en rent svart och vit hund.

 

Har man nu träffat på en liten förnäm Shiba och börjat falla för den storleksmässigt bekväma, rena och snygga förpackningen, så blir man helt såld när man möter blicken ur de mörka, snedställda mandelformade ögonen i det rena välformade huvudet med de relativt små fina öronen.

 

Det är svårt att säga nej till en liten bedårande Shibavalp, men uppfostran och grunden för den framtida utbildningen ska starta samtidigt som den kommer hem. Under en både fast och vänlig ägares hand, som samtidigt förstår att sätta klara gränser för vad som är tillåtet här i livet, utvecklas Shiban till en samarbetsvillig kompis som hänger med på det mesta.

 

Shiban är känd som en både frisk och långlivad ras, som har många fräscha 14-15 åringar.